Thursday, June 9, 2011

Budak 12 Tahun Mungkin Menjadi Banduan Penjara Seumur Hidup Pertama Amerika

tumbuk adik sehingga mati


Cristian Fernandez (12) mungkin menjadi banduan penjara seumur hidup termuda didalam sejarah Amerika Syarikat. Cristian kini dihadapkan ke mahkamah atas tuduhun membunuh darjah petama adik beliau berusia dua tahun. Beliau dikatakan menumbuk adiknya dikepala sehingga menyebabkan pendarahan otak yang membawa kepada kematiannya dua hari kemudian.
Kes Cristian Fernandez menjadi buah mulut Florida kerana pihak pendakwa raya mahukan beliau dibicarakan sebagai orang dewasa dan bukannya juvana. Mereka merasakan Cristian perlu dipenjarakan seumur hidup bagi memastikan beliau tidak akan membawa bahaya kepada orang awam selepas dibebaskan pada usia 21 tahun jika disabit kesalahan sebagai juvana. Pihak pembelaan pula merasakan kehendak pihak pendakwa raya tidak masuk akal kerana Cristian masih lagi seorang budak.


Cristian dikatakan menumbuk kepada adiknya David Galarriago (2) sehingga retak ketika menjaganya seorang diri di rumah mereka di Jaksonville Florida Mac lalu. Ibu mereka Biannela Susana (24) pulang dari tempat kerja dan menjumpai David pengsan dengan pendarahan pada mulut dan hidung. Instead of menghantar David segera ke hospital, Biannela Susana hanya meletakkan ais dikepala David. Pihak pendakwaraya juga mahukan Biannela Susana dijatuhkan hukuman penjara juga kerana negligent homicide. Biannela Susana tidak menghantar David segera ke hospital kerana tidak mahu Cristian ditahan polis. Sebelum ini Cristian pernah mematahkan kaki David ketika mereka bermain gusti. Doktor yang merawak David mengatakan kematiannya mungkin dapat dielakkan sekiranya Biannela Susana menghantarnya terus ke hospital bukannya menunggu beberapa jam menghilangkan bukti keganasan Cristian pada tubuh David.

Kes mematahkan kaki David inilah yang mendorong pihak pendakwaraya untuk membicarakan Cristian sebagai seorang dewasa. Bagi mereka ini bukti yang Cristian mampu bertindak ganas lagi di masa hadapan dan harus dipenjaraka seumur hidup.

Kisah hidup Cristian dan Biannela sebenarnya adalah sadis. Biannela melahirkan Cristian ketika berusia 12 tahun dan ibu Biannela seorang penagih dadah. Pada usia 2 tahun Cristian dan Ibunya dihantar ke rumah anak yatim setalah ibu Biannela gagal menjaga mereka. Sepanjang hidup mereka mahkamah difakamkan mereka mengalami penderaan fizikal dan seksual. Tahun lalu bapa angkat Cristian membunuh diri di hadapan keluarganya ketika polis cuba menahan beliau kerana mendera Cristian dan Biannela. So as you can see this kid and his mom had a very pitiful upbringing

I don't know about this. On one side we have a fucked up kid. On the other I don't think 12 year olds should be sent to prison for life. Crazy stuff here
credit by blogserius